Бърза поръчка по телефон/Вайбър 0988807256
Количката е празна
Затвори
Филтри
Търси
Какви са негативните ефекти от разглезването на децата

Какви са негативните ефекти от разглезването на децата

Когато децата са разглезени им правим лоша услуга, защото не им позволяваме да се учат и да спечелят. Родителите са движени от инстинкт да обичат, да възпитават и да се грижат за своето потомство. Тъй като нашите деца са толкова голяма част от нас, искаме да ги видим блажено щастливи. Също така, собственото ни желание да бъдем харесвани и пламенното желание децата ни да имат всичко, което ни е липсвало на нас като младежи, може да ни подтикне да ги разглезим.

Може да изглежда, че купуването на скъпи подаръци ще им създаде мили спомени от детството или че можете да излекувате емоционалните си рани, може несъзнателно да се намесите в еволюционното развитие на вашите деца. Един от най-ценните подаръци, който можете да дадете на децата си, е истинската независимост, когато се научат да заслужат това, за което копнеят и станат управители на собственото си щастие. Опитайте се да позволите на децата си да изживеят живота докрай.

Оставете ги да работят и печелят каквото искат. Когато дойде време те да напуснат дома и на работното си място, ще имате сигурността, че сте отгледали дете, което може да навлезе уверено в обществото и да има обществен принос. Когато на децата не се предостави възможност да проучат самоувереността, да разберат, че притежанието си има цена да изпълнят собствените си нужди, те развиват чувство за право, което ги заслепява пред необходимостта от упорит труд и нуждите на другите. Можем да разглезим децата, защото даването на подаръци е приятно.

Или може да искаме да избегнем конфликт от страх, че децата ни няма да ни обичат. И все пак децата, на които им е дадено приемане и любов, често са по-добри, по-щедри и по-отговорни от тези, чиито родители изпълняват всяко материално желание. Те развиват силно самочувствие , което се простира отвъд притежанията и одобрението на връстниците им и като възрастни разбират, че всеки индивид е отговорен за изграждането на живота, който желае.

Ако откриете, че се отдавате на детето си, отговаряйки на всяка прищявка, запитайте се защо. Може да откриете, че се опитвате да запълните това, което смятате, че липсва в собствения ви живот. Възпитанието на децата ви да уважават стойността на парите и независимостта, докато растат е труден, но възнаграждаващ процес. Може да е трудно да гледате как детето ви се бори за постигането на лична цел, но все пак е добре да бъдете до тях, докато я постигнат. Изборът ви да не разглезите децата си, ще ви благослови с повече възможности да им показвате разбиране и състрадание и да присъствате пълноценно в живота им, докато достигнат до зряла възраст.

автор МАДИСИН ТЕЙЛЪР

превод  Боряна Георгиева

Снимките и текстът са обект на авторско право!

Leave your comment